Industrirocken är på många sätt en mer teknologisk släkting till punken och hårdrocken. Istället för att bara ha distade gitarrer, så har man också inslag av synt och elektronisk musik. Ljudbilden är oftast ganska rå och har inslag av samplingar, samt ljudupptagningar från fabriker. Det industrimässiga soundet används ofta för att måla upp en ganska dystopisk världsbild, ofta med samhällskritik som ett viktigt inslag. Musikstilen kallas också ibland ” industrial” eller ”noise”. Under spelningar kan det variera hur mycket av musiken som är live. Ofta är många instrument ersatta med samplingar, syntar och trummaskiner.

Kända band inom genren

Exempel på kända industrirockband är bland annat Ministry, Nine Inch Nails och Mariilyn Manson. Även David Bowie influerades av industrirock under flera faser av sin karriär. Hans sista skiva flörtar med genren, men han har också varit med och influerat den här genren (bland många andra) med tidigare alster. Lyssnar man på ”A warm place” med Nine Inch Nails så är det lätt att höra likheterna med Bowies ”Crystal Japan” från 1980. Frågan är om man här ska betrakta det som en stöld eller en hyllning. I en musikbild fylld av samplingar är svaret på den frågan inte speciellt självklar.

Svenska band inom industrirock

När svenska band har närmat sig genren har oftast Thåström varit involverad. Han var under början av nittiotalet en del av bandet ”Peace, love and pitbulls”. Under senare år har han släppt skivor tillsammans med industrirock-projektet ”Sällskapet”. De släppte sin senaste skiva 2013. Thåström har ofta i sin musik uttryck en teknikkritisk hållning. Låtar som ”Mental Istid” och ”Ett hjärta är alltid rött”, har en tydlig sådan vinkel, där det uttrycks en oro över maskinernas intrång på det emotionella och mänskliga. Han valde sedan dock själv att utforska en mer teknologisk ljudbild. Detta trots teknikfientliga texter både under tiden med Ebba Grön och Imperiet.