Tack vare den elektroniska musiken Eurodisco, house och hi-NRG väcktes Eurodance till liv i slutet av 1980 talet. Ute på nattklubbarna runt om i Europa kunde man höra musiken som bestod av ett tungt beat, unika basgångar, samplings som är en digital ljudinspelning, upplyftande och snabba tempon. Tempona låg mellan 95 till 150 bpm som betyder taktslag per minut på svenska. I musikens texter kunde man höra kvinnliga sångare och ibland ett rap inslag i texten som oftast sjöngs av en manlig artist. Synthesizern var det mest dominerande instrumentet man använde sig av, då man kunde skapa olika ljud med mera. Eurodisco artisten Fancy var en av de artister/grupper som influerade Eurodance och det kan man höra i sången Lady of Ice. Den stora kulmen för musiken kom sedan på 90-talet och man kunde då höra bland annat E-Type, Haddaway, Gina G, Pandora och många fler. Texterna handlade oftast om dans och kärlek och låtar som blev hits slog igenom internationellt speciellt om de hade fler än en.

Vi måste börja värdera musiken

Runt om i världen lyssnar människor på musik och många gör det på ett sätt som inte är lagligt. En del ställer sig kanske frågan ”Betalar radiokanalerna för musiken de sänder?” Svaret på denna frågan är ja. Upphovsrättslagen paragraf 47 ger artisterna och musikbolagen en ersättning och denna ersättning betalas ut varje gång en låt från en grupp eller artist spelas upp i radion. International Federation of the Phonographic Industry förkortat IFPI skriver en licens när en artist eller/och ett musikbolag ger dem ett uppdrag som tillåter deras musik att spelas på de olika stationerna som finns. Ibland möts man av musik på olika hemsidor och det kan vara en låt som personen som har sidan tycker om och som passar temat som man har på just den hemsidan. Har denna personen frågat om han eller hon har tillåtelse att spela upp låten? Om man vill ha en tavla målat av en konstnär så letar man inte upp bilden på nätet, skriver ut och ramar in. Var syns penseldragen? 2017 kunde man se E-type i kampanj för oss att börja sätta värde på musiken.

Eurodance är mycket mer än bara musik

Du sitter där på en stol på en nattklubb någonstans i Sverige. En låt startar och du känner igen början på den och sedan fylls klubben av rösten från Zetma Prenbo med orden ”This must be a dream all I want is to see you”. Du ryser till av välbehag och tappar helt plötsligt kontrollen över din kropp som bara vill bege sig ut där på dansgolvet. Hur många har inte känt denna känslan? Denna känsla av välbehag och glädje som sprider sig i kroppen, en glädje som denna artist skänker dig med sina beats och ord. Eurodance ger dig ett tillfälle att fly från verkligheten och drömma dig iväg till oändliga platser i en fantasifylld värld som bara du kan se och känna inom dig. Musik är utan tvekan konst. Inte bara nattklubbar och radiokanaler spelar denna musiken för om du söker bowling stockholm så kanske du med tur får höra några låtar dig.