Americana är ett samlingsnamn för en rad olika musikstilar ifrån USA. Det innefattar bland annat country, bluegrass, folkmusik, rotrock, rockabilly, och alternativ country. Det är alltså ett väldigt brett musikspektra vi pratar om, och innefattar bland annat artister som Neil Young, Ryan Adams, Bob Dylan, Emmylou Harris och Bruce Springsteen. Musiken har ett väldigt tydligt amerikanskt kulturarv. För att ge en väldigt banal definition: hör du något på radion som låter väldigt amerikanskt, så räknas det troligtvis till den här kategorin av musik. Men det finns också svenska utövare av musikstilen.

Svenskar inom genren

Det finns de som kallar Kikki Danielssons musik för americana, eftersom hon har flörtat en del med country. Men mer tydliga svenska representanter är Christian Kjellvander, First Aid Kit och Jill Johnson. Ett problem för svenska artister inom genren är trovärdigheten. Hela singer-songwriterkategorin bygger ju någonstans på ett trovärdigt äkta uttryck. Berättelsen ska komma ifrån, om inte en självupplevd historia, så åtminstone en djup förståelse om de öden och personer man sjunger om. Svenskar som försöker härma amerikaner så här ogenerat blir lätt att förlöjliga. I Christian Kjellvanders fall så bottnar hans hyperamerikanska röst i att han faktiskt bott där under sin ungdom.

Hittade Doug Seegers i Nashville

I systrarna Klara och Johanna Söderbergs fall, har de rört båda polarpris-vinnarna Patti Smith och Emmylou Harris till tårar vid sina framträdanden vid prisutdelningarna. Det kan väl anses ge tillräcklig kredibilitet inom genren. Jill Johnson har spenderat väldigt mycket tid i Nashville, som har status som ett slags Mecka för den typ av country som hon spelar. Hon har lyckats bli adopterad in i den världen, och de scenerna. Häromåret fick hon mycket uppmärksamhet för att ha upptäckt den hemlösa gatumusikanten Doug Seegers talang, och tagit honom till Sverige där han fick stor framgång med sin låt ”Down to the river”. Detta var en solskenshistoria många blev berörda av.