Dansbandsmusik är en typisk svensk företeelse, som sedan sin uppkomst på 1970-talet även spritt sig till våra nordiska grannländer. Musiken karaktäriseras av att den oftast går i 4/4 takt och det ska gå att dansa pardans till den, och då ofta bugg eller foxtrot. Dansbanden var som mest populära på 1970-talet, då t.ex. Flamingokvintetten, Ingmar Nordströms, Thorleifs, Wizex, och Matz Bladhs spelade i folkparker runtom i Sverige. På 90-talet kom ytterligare ett uppsving med en ny generation band, som Lotta Engbergs Orkester, Candela med Jenny Öhlund och Vikingarna. Men även om dansbanden generellt inte anses särskilt moderna eller häftiga så får de med jämna mellanrum ett uppsving, genom att till exempel spela in en låt med en ny, ung artist. Och en annat sätt är att göra som gruppen Kentz, som skapat ett helt koncept kring att spela in egna versioner av låtar av den populära men numera nedlagda rockgruppen Kent.

Kentz vill förvalta Kents musikskatt

Kentz har visat att det går att sätta dansbandsprägel på det mesta, till och med rockmusik som är älskad av både kritiker och fans. Och visst är det svårt att motstå den gamla hiten ”Kräm” som kom ut 1996 som nu har fått nytt och dansbandsmässigt liv. Gruppen som består av ett antal musiker från Skåne, nu boende i Stockholm, har uttryckt en stor respekt för originalmusiken, och den relation som de vet att fansen har till låtarna. Men ambitionen är ändå att kunna spela in ett helt album med Kent-låtar och sedan åka på turné. I den ingår förstås dansbandsveckan i Malung, som är ett givet evenemang för varje svensk dansbandsentusiast. Gruppen Kent lade ner sin verksamhet efter ca 20 år, med en sista avskedskonsert i Stockholm i december 2016. De hade då sålt över 2,3 miljoner exemplar av sina totalt 13 album, abonnerat på förstaplatsen på såväl album- som singeltopplistor, och vunnit otaliga Grammisar, Rockbjörnar och andra musikpriser Sångaren och låtskrivaren Joakim Berg tilldelades 2014 H.M. Konungens Medalj i 8:e storlek i högblått band, och motiveringen löd: ”För framstående insatser inom svensk populärmusik..

Dansbanden har slitit för sina framgångar

Om Kentz kan nå till Kents höjder återstår ju att se, men det är inte svårt att förstå varför de skulle vilja försöka. Att nå den typen av framgång är sällsynt, och att upprätthålla sin stjärnstatus under så många år är ännu mer ovanligt. Livet med beundrande fans, stora scener, lyxiga hotell och privatchaufför är nog drömmen för många hårt kämpande musiker. Och för dansbanden har det sällan blivit verklighet. Där har de flesta, trots att de blivit populära, fortfarande kuskat land och rike runt i sin buss, ätit på vägkrogar och slitit hårt för brödfödan. Men visst finns det chanser för dansbanden att åter få plats i rampljuset, Melodifestivalen har fortsatt vara ett bra sammanhang att figurera i. Barbados har fått flera hits genom just Melodifestivalen, Friends vann 2001 med låten ”Lyssna till ditt hjärta” och mellan åren 2008 och 2011 gick programmet ”Dansbandskampen” på bästa sändningstid i SVT. Nu återstår att se vad Kentz kan göra för genren.