Metal som genre har växt sig minst lika stor som rocken sedan 90-talet då olika former av metalband började dyka upp. Progressiv metal är en kombination av heavy metal och den progressiva rocken. Man har här tagit det tunga ljudet och de amplifierade gitarrljuden från heavy metal, samtidigt som man har en mycket komplex skriven musik precis som den progressiva rocken brukar ha. Varje låt på en skiva brukar oftast skilja sig åt väldigt mycket hos ett progressivt metalband, vilket även brukar vara fallet i de enskilda låtarna. Den avancerade musiken gör att mindre band oftast soundcheckar sig själva

Framväxten av progressiv metal

Progressiv metal har sina rötter i det sena 1960-talet från den brittiska rocken som växte fram här. Under denna tiden och även tidigare delen av 1970-talet började allt fler rockband i Storbritanninen och vissa delar av USA att införa keyboard i sin musik, något som även gjorde att man allt mera influerades av klassisk musik. Det följdes sedan upp på slutet av 1970-talet och början av 1980-talet av att många då progressiva rockband började testa sig fram med tyngre heavy metal inslag. Många av dessa banden räknas till historiens största rockbanden och deras original LP- och EP-skivor går idag att få mycket pengar för. Du kan till exempel läsa om hur man kan få betala 5000 spänn för en EP , givet att skivan är felfri. Det dröjde först till mitten av 1980-talet innan progressiv metal blev sin egen genre inom rock och metal. Något som snabbt även öppnade upp för andra musikstilar inom främst metal.

Progressiva metalband från hela världen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I diskussioner kring uppkomsten av progressive metal brukar man främst prata om sex stycken band som var med i bildandet av genre. Dessa sex band är: Fates Warning, Queensrÿche, Crimson Glory, Voivod, Watchtower, och Dream Theater. Alla lyckades bli världskända under 80- och 90-talet, men det är bara Dream Theater och Queensrÿche som fortfarande behållit sin status nivå och som än idag är högaktuella inom musikstilen. Queensrÿche är ett progressivt metalband som valt att fokusera på mera melodisk musik, vilket gör att bandet har kunnat nå ut till en bredare publik än vad Crimson Glory kunnat göra som fokuserat mycket på den tekniska biten. Här i Sverige har inte musikstilen slagit speciellt mycket, men det finns ändå ett och annat band som lyckats nå ut till andra delar av världen. Ett av det mest kända svenska banden inom progressiv metal är Seventh Wonder. Under de senaste åren har bandet växt i popularitet i och med att sångaren även sjunger för ett välkänt amerikanskt metalband vid namnet Kamelot.