Att lära sig spela ett instrument är någonting som de allra flesta tänker på någon gång i livet, och många går vidare med tanken och gör verklighet av den. De allra flesta av dessa personer lär sig att spela gitarr. Men i början är det svårt att veta vad för typ av gitarrist man vill bli och det bästa är att oavsett vad börja med grunderna och få en god känsla för instrumentet.

Olika gitarrer

Det allra första man bör ta hänsyn till är vad för slags gitarr man vill lära sig att spela. Den enklaste avvägningen är om man vill spela akustisk gitarr eller elgitarr. De flesta hobbymusiker väljer akustisk gitarr av den enkla anledningen att det är lättare att komma igång och det behövs ingen förstärkare. Det är även lättare att flytta runt i hemmet med en akustisk gitarr beroende på vart man för tillfället känner för att sitta och spela.

Låt oss utgå ifrån att man väljer den akustiska varianten. Då blir nästa fråga om man vill spela på en nylon- eller stålsträngad gitarr. För en nybörjare finns det inga uppenbara fördelar med någon av dessa, men nylonsträngade gitarrer är generellt sett lite snällare mot fingrarna och gör inte lika ont. Man bör dock inte oroa sig för mycket över strängarna, eftersom det går ganska snabbt att jobba upp den förhårdnad som naturligt dyker upp på fingertopparna (oavsett vilken typ av gitarr man väljer).

En liten fördel med den nylonsträngade gitarren är att den ger ett varmare ljud och har inte riktigt lika tydlig klang, vilket medför att de små misstagen inte hörs lika tydligt. Detta skulle kunna agera som en uppmuntrande del i lärandet om man fort vill se resultat utan att höra varje litet fel jättetydligt. För andra är det en nackdel eftersom det innebär att man inte kan lära sig att spela lika bra. Att acceptera misstagen som en del i ens spelande kan göra att det blir svårt att lära om grunderna när man blir lite bättre.

Spelstilar

Det finns olika spelstilar att rikta in sig på när man har fått lite mer erfarenhet. De vanligaste, om man tänker på akustisk gitarr, är att spela slagkomp, fingerspel eller en kombination av dessa. De flesta ägnar sig åt slagkomp eller kombinationen. Fingerspel, eller ”fingerstyle” från engelskan som ofta används även i Sverige, är generellt sett svårare att lära sig och kräver mer av gitarristen. Det går ut på att spela bastoner, melodi och lite övriga ljud på en och samma gång, vilket kan vara väldigt svårt. Men de gitarrister som lyckas bemästra den typen av spelande brukar ha lätt att spela även andra stilar som är mindre tekniska.

Spelningar

Vissa blir så pass skickliga att de kan få spelningar där de får uppträda på en scen. Många börjar som trubadurer på den lokala puben eller liknande. Då kan det även vara en bra idé att fundera över sina kläder. Är det till exempel under juletider så kan det var en idé att skaffa ett gäng snygga Jultröjor som man kan ha på sig och spela lite jullåtar.