Hip-hop är en musikstil som inte har existerat lika länge som andra genrer, men den har i gengäld vuxit i en fascinerande takt under de senaste åren till att bli en av de populäraste inriktningarna i hela musikvärlden. Det var först på 1970-talet som hiphopen blev en musikgenre att räkna med. Då såddes de första fröna i områden som Bronx i New York City. Där började människor, framför allt ungdomar, att samlas i grupper om kvällarna vilket ledde till en ökad artistisk kreativitet. Nya musikstilar skapades och hiphop var en av dem.

 

Hiphopen var en kollektiv rörelse som involverade många människor även på gräsrotsnivå, men några namn är värda att nämnas som gick i bräschen för att musikgenren skulle utvecklas. Afrika Bambaataa, eller Kevin Donovan som är hans riktiga namn, var en av dem som tidigt anammade hiphopen och började rappa på kvartersfesterna. Han blev känd för att ha spridit ett fredsbudskap i en tid när det var mycket turbulens på New Yorks gator. Istället för att ägna sig åt våld och gängbråk bör invånarna i Bronx och andra stadsdelar börja med rap-battles istället, menade Bambaataa. Hans idéer fick så stor spridning att han har kallats för hiphopens fader.Hiphop 1

 

En annan som tidigt insåg hiphopens potential var artisten Gil Scott-Heron. Om man lyssnar på hans låtar idag låter det långt ifrån dagens snabba hiphop-tempo, men faktum är att hans spoken word-framträdanden var en föregångare till hiphop-genren. Eftersom hiphopen ursprungligen uppkom i områden med en stor andel svarta blev Gil Scott-Heron omtyckt när han tog upp ämnen som traditionellt hade ignorerats inom populärmusiken, som exempelvis social utsatthet och rasism.

 

Idag är hiphop en miljardindustri i paritet med exempelvis Hollywood och TV-branschen, för att ta två andra exempel från underhållningsindustrin. De största stjärnorna, som 50 Cent och Snoop Dogg, tjänar enorma summor pengar och tusentals kommer till deras spelningar. Det gör också att fler och fler yngre hoppas på att bli rappare och satsar på att utveckla sina musikaliska talanger. Att lyssna på okända artisters demotapes kan vara riktigt kul. När du har tröttnat på det kan du alltid gå över till ljudböcker.