Grungen, den musikstil som blivit ikonisk för sent 1980- och 1990-tal, kallas också ”Seattlesoundet”, vilket beror på att grungen inte bara var koncentrerad till en begränsad tidsperiod, utan även till ett visst geografiskt område, nämligen staden Seattle. Det var här som grungen växte fram och de allra största banden inom genren bildades. Ursprunget till grungen var Seattles punkscen, och influenser kom även från andra genrer som heavy metal och indierock. Även den genre som växte fram ur punken, hardcore, var en inspirationskälla för de första banden som började spela det vi idag känner igen som grunge. Dessa var till exempel Green River, Melvins och Mother Love Bone. Det som karakteriserade grungen var apatiska låttexter, distade gitarriff och en sångdynamik som gick ut på att verserna ofta sjöngs lugnt och tyst, medan refrängerna sjöngs aggressivt.Nirvana_around_1992

Grungen hade en kortlivad storhetstid, då genren i princip dog ut i mitten av 1990-talet. Däremot kom det efter grungen en mindre våg av band vars musik kan klassas som post-grunge, som hade en likartad stil men ett sound som var mer anpassat för radion och mainsteam.

Ett av de största banden inom genren var onekligen Nirvana, bandet som grundades 1987 av Kurt Cobain och Krist Novoselic, och som bröt upp i samband med att Kurt Cobain dog 1994. Nirvanas inflytande på genren var stort, då bandets andra album, Nevermind, fick så stort genomslag att grungen som genre fick ett uppsving, och gjorde att andra stora band som Pearl Jam, Soundgarden och Alice in Chains också blev mer populära. Kurt Cobain har kallats en ”talesman för en generation”, och Nirvana ansågs av många vara representanter för ”Generation X”. För vissa dog grungen i samband med Cobains död, medan andra menar att det var Soundgardens upplösning 1997 som var det verkliga slutet för genren. Idag har Nirvana blivit inte bara en del av musikhistorien, utan också ett modefenomen, då man i var och varannan klädbutik idag kan köpa t-shirts med Nirvanas namn och logotyp på, den ikoniska smileyn med kryss för ögon. Om du själv vill visa att du är ett sant Nirvana-fan kan du beställa en t-shirt med Nirvana-tryck på Medtryck.com.