Dubstep är en genre inom den elektroniska musiken som uppstod i södra London i England i slutet av 1990-talet. Genren kan sägas vara en fortsättning på och en blandning av en rad föregående stilar inom den elektroniska musiken, som 2-step garage, broken beat, drum and bass, jungle, dub och reggae. De första dubsteplåtarna som släpptes på skiva kom år 1998, och var oftast låtar på ”B-sidan” av skivor (även om de vid det laget inte hade någon B-sida) med singlar inom genren 2-step garage. Dessa bonuslåtar var mörkare, mer experimentella mixar med mindre fokus på sång, som försökte inkorporera vissa element från breakbeat och drum and bass i 2-step garage. Denna typ av musik växte i popularitet då den tillsammans med andra typer av mörkare garagemusik började spelas på Plastic People, en nattklubb i London. Specifikt så spelades den nya typen av musik på de kvällar som hade temat ”Forward”, och dessa kvällar skulle få stor betydelse för hur dubstep utvecklades.MaryAnneHobbsOnDecks

Namnet ”dubstep” för att avse denna nya gren i musiken användes för första gången år 2002 av skivbolag som Big Apple, Ammunition och Tempa, och vid det laget hade de stilistiska drag som särskilde dubstep från sina föregångare, 2-step garare och grime, blivit tydligare. Dubstep skulle växa ytterligare tack vare ett tidigt fan av genren, dj:n John Peel på radiostationen BBC Radio 1. Han spelade dubstep i radion från och med 2003. Drygt två år senare hade dubstep spridits utanför de lokala kretsarna, och det började dyka upp sidor på internet som helt dedikerades till denna fortfarande relativt nya musikgenre. Detta bidrog stort till genrens växande popularitet, eftersom dubstep nu även fångade flera musikmagasins uppmärksamhet, till exempel The Wire. Den största ”boosten” fick dock dubstep av att en annan dj på BBC Radio 1, Mary Anne Hobbs, startade ett program bara om genren, ”Dubstep Warz”.

På en dubstepkonsert, till exempel med en stor artist som Skrillex, som ofta drar en stor publik och spelas i en mörk lokal med begränsat utrymme samt stroboskop och lasereffekter, är säkerheten en mycket viktig aspekt. För att säkerheten ska kunna upprätthållas måste alla funktionärer på konserten enkelt kunna kommunicera med varandra, och det bästa sättet att göra det är att använda sig av ett komradiosystem. Om du behöver hyra komradio inför en konsert, kan du gå in på TPO.se.