Punkrocken hör till en hel subkultur som växte fram i USA, Storbritannien och Australien i mitten av 1970-talet, för att sedan sprida sig över hela världen: punk. Punken handlade inte bara om vilken musik man lyssnade på; det var en protest mot allt som var kommersiellt, vare sig det var musik, kläder eller frisyrer. Det engelska begreppet ”DIY”, ”Do It Yourself”, blev ett viktigt begrepp inom punkkulturen, eftersom man också gjorde allt själv. Det var viktigt att det skulle synas att kläderna man hade var hemmagjorda, och denna inställning präglade även musiken, som var lätt att spela. Ett annat karakteristiskt drag för punkrocken var dess aggressiva ton – man ville genom musiken, genom kläderna och genom allt man gjorde chocka samhället och bryta mot de kommersiella normerna.

Punken fick sitt genombrott med ett band som inte ens ville kalla sig för punkare, nämligen The Ramones. Trots bandets motvillighet att identifiera sig med den nya, växande subkulturen skulle dock deras debutalbum från 1976 lägga grunden för hur punk skulle låta, och omslagsbilden påverkade hur punkare skulle se ut i lika hög grad.Ramones_-_Ramones_cover

En skillnad utvecklades snart mellan den amerikanska punkscenen och den brittiska punkscenen, där de brittiska punkbanden i mycket högre grad provocerade med sin musik. Att de brittiska banden antog en mer politisk framtoning hade sannolikt att göra med den tydliga klasstrukturen i Storbritannien, och att traditionella värderingar var starkare i samhället där. Band som Sex Pistols och The Clash skapade starka reaktioner av chock och avsky med sina scenshower och med sin musik. Särskilt starka blev reaktionerna mot Sex Pistols’ låt ”God Save the Queen”, som av många sågs som en direkt attack mot drottningen och monarkin.

Punkrocken blev stor i Sverige i mitten av 1970-talet, och en bidragande faktor till det var att arbetslösheten bland ungdomar var hög. Punkrocken blev ett sätt för ungdomar att uttrycka sin besvikelse över samhället. De band som var pionjärer på den svenska punkscenen var till exempel Ebba Grön, KSMB och Kriminella Gitarrer. Om du är ett fan av någon av dessa grupper och har gjort en hemsida om dem, kan du registrera den på Svenskahemsidor.com. Då hittar andra lättare till din hemsida, och du kan dessutom hitta en rabattkod till någon annan hemsida.

Genom historien fram till idag har det utvecklats en rad subgenrer till punkrock, som i större eller mindre utsträckning lever kvar idag. Några exempel är trallpunk, kängpunk, ska-punk, punk revival och skate punk.