Jazzen kom till Sverige under 1910-talet, men slog inte igenom förrän tio år senare på 20-talet. Den första jazzen som kom var dansmusik och ragtime. Det var när det började komma skivinspelningar till Sverige från amerikanska och brittiska orkestrar som genombrottet kom tillsammans med musiker från andra länder som turnerade i Sverige. Jazzen spred sig genom vårt land och det hölls konserter och spelades jazzmusik i danslokaler. Under 30-talet sker en stor förändring genom att de stora internationella namnen gjorde turnéer runt om i Sverige. Bland de mesta kända namnen hittar vi artisterna Louis Armstrong och Duke Ellington. Vid den här tiden började det också bildas jazzklubbar i Sverige.

Från jazzens guldålder och framåt

Den svenska jazzens guldålder sägs vara 50-talet. Vi hittar artister som Alice Babs och Monica Zetterlund som slog igenom under det här årtiondet. Flera svenska artister lyckades dessutom göra en internationell karriär inom jazzen de här åren. Jazzklubben Nalen i Stockholm fick besök av många utländska kända artister som höll konserter och jazz började göra ett avtryck i den svenska musiken. Förutom Nalen fanns Gyllene Cirkeln som var en jazzklubb. Idag har vi populära jazzklubbar som Fasching i Stockholm, och Neferiti i Göteborg.

Det hålls regelbundet jazzfestivaler runt om i landet. Några av dem är Umeå Jazzfestival som har funnits ända sedan 1968 och idag är den äldsta jazzfestivalen som hålls i Sverige. Flera stora och kända festivaler är den som hålls i Kristianstad och Åhus, Ystad Jazzfestival och självklart Stockholm Jazzfestival. 

Jazzen kom att få en nytändning under 90-talet. Flera nya musiker började komma fram och de var innovativa. En ny generation jazzmusiker tog sig fram på marknaden och en av de mest kända blev Viktoria Tolstoy. Den nya jazzen i Sverige kom att bli en blandning av jazz och andra musikstilar även om jazzen höll sig dominant. Stilen på den nya musiken har inte utvecklat någon gren utan den går fortfarande bara under jazz eftersom den är väldigt typisk mustikstilen även om den har inslag av andra genrer.

Improvisation och harmoni

Det finns mycket som kännetecknar jazz. Typiskt för musikstilen är att mycket är improvisation. Harmonin i musiken är viktigt och ofta svarar instrumenten varandra. Många säger att jazz bäst upplevs live eller genom att lyssna med Trådlösa hörlurar hemma. Musiker säger ofta att de jammar när det handlar om att de ska spela något. Det är ett typiskt slang inom jazz.

Det finns många likheter mellan jazz och blues. Musikstilarna hänger ihop på många sätt. Båda musikstilarna utvecklades under samma tidsepok i de södra staterna i USA och likheterna kommer mycket av att de har rötterna rent geografiskt gemensamt. Historien under den här tiden bidrar också mycket till att musikstilarna fick likheter.